Hva trenger du når du får en valp i hus?

Post Test Title

Hva trenger du når du får en valp i hus?

Venter du en firbeint bestevenn i hus? Ja, da er det mange ting som bør tenkes på før den lille flytter inn.

Her kan du lese om hva du bør tenke på før du henter valpen, forskjellen på ulike leker og godbiter, valg av fôr, gode tips og mye mer.

Soveplass
En valp er som regel veldig leken og nysgjerrig, men når batteriene må lades er det viktig med en soveplass som er rolig og føles trygg. Har man barn i familien er det viktig at soveplassen er en plass valpen får hvile helt uforstyrret, dette bidrar til en tryggere oppvekst for valpen, og vil gjøre det enklere for dere i fremtiden når hunden vet hvor sin plass er. Vi anbefaler gjerne to liggeplasser som er nært dere (for eksempel nært sofaen om det er der dere tilbringer mye tid når dere er hjemme på dagen, og nært deres seng på soverommet om natten) slik at valpen kan føle seg trygg.

Det er viktig å huske at valpen er nettopp blitt skilt fra sine søsken og mor som har vært valpens flokk, dere er nå den nye flokken, og nærhet gir valpen en trygghetsfølelse. Alle vil ha en trygg valp. Om natten er det flere måter å håndtere dette på, så lenge man husker på hvor viktig det er å ikke isolere valpen – men vise den hvordan ting skal være og at dere er like ved, så må man selv finne ut hvordan det skal fungere i deres hjem i fremtiden. Vil dere at når hunden er voksen skal sove i for eksempel gangen er dette noe som må gjøres gradvis, med å ta tiden til hjelp å gradvis flytte soveplassen litt lengre unna deres seng.

En soveplass kan være alt fra en hule, seng, madrass, bur eller bare ett pledd. Det viktigste er plassering og ro for plassen. Vi har mange alternativer, og hjelper deg gjerne. Noen foretrekker å kjøpe en kvalitetsseng tilpasset valpens voksen størrelse med en gang, mens andre foretrekker å kjøpe en billigere og mindre seng i første omgang da valper gjerne biter i stykker ting. Dette er veldig individuelt etter eiers ønske.

Valp i huset
Som barn har ikke valper samme kontroll over når de må på do, så uhell skjer så lenge de vokser og lærer. Det er viktig å være konsekvent med en valp spesielt de første ukene for å bygge opp en rutine og en kunnskap rundt dette med å gå på do. Valper har ulike grunnlag fra hva de har lært hos sin oppdretter, mor eller søsken. Noen valper er husrene nesten med en gang, mens andre trenger lengre tid. En god regel er å alltid gå ut med valpen etter mat, etter lek og etter soving. Da bygger man opp en rutine der valpen skjønner at den går på do ute, og da roser du gjerne med en godbit noe som fremmer riktig oppførsel med kun positiv forsterkning. Likevel kan uhell skje inne, derfor er det lurt med produkter som hjelper å fjerne all lukt fra ett tidligere uhell. Det er lett for hunden å gå på do samme plass som den har vært tidligere. Vanlig såpe fjerner ikke rester av urin og avføring på samme måte som egne produkter som er spesielt formulert med bioaktive enzymer til å angripe urin på molekylnivå. Noen bruker også tisselaken, gjerne da i bur eller i seng.

Ofte kan valper bli bilsyke, og det å ha ett enkelt engangs tisselaken i buret vil spare deg mye arbeid om uhellet er ute. Noen liker å bruke en form for lekegrind, andre gjør ikke det. Det er litt det samme som med barn i huset, du ønsker ikke at valpen leker ved ildstedet, under tv benken med ledningene eller øverst i trappen. Gjør deg noen tanker om dette, sikre ledninger eller andre eventuelle «morsomme» saker å leke med. Ved å ha tyggepinner og hundeleker tilgjengelige, vil også skoene dine stå tryggere i gangen. Hundeleker Er det første gang du får hund, eller er det lenge siden du har hatt hund i hus er det mye å sette seg inn i.

Her er en kort oppsummering over forskjell på leker til den firbeinte: -Tøy/plysj leker laget for hunder har ofte dobbel søm og ikke farlige deler hunden kan prøve å svelge. Spesielt valper kan ofte knytte seg til plysjleker, da de setter mye lukt på seg. Har man vært på besøk hos oppdretteren er det mange som tar med en plysjleke/bamse de lar ligge igjen, slik at valpen får med seg noe med en kjent og trygg lukt på. Mange plysjleker kommer også helt uten fyll.

-Aktiviseringsleker er en kategori med leker en hund kan bruke hodet sitt på å bryne seg på, det kan være alt fra godbit baller, til brettspill, til automatiske ballkastere. Har man en aktiv valp er en aktiviseringsleke en god vei å gå, mental stimulanse gjør ofte en hund mer sliten enn fysisk aktivitet.

-Belønningsleke er en helt spesiell leke som brukes under trening. Har man en lekemotivert hund kan en rå belønningsleke være like god, om ikke bedre enn en godbit. Konseptet er at man har en spesiell leke som hunden ellers aldri får ha tilgang på alene, det kan være en bungee leke, en kong, eller en ball med tau. Leken er ofte i ett tau, gjerne med strikk i slik at du aktivt kan være med i leken med hunden din under belønningen. Noen hunder som elsker baller, er det nok å kaste ut favoritt ballen til, her må man lære seg å kjenne sin hund.

-«Valpeleker» er ofte stimuli leker, som f.eks gummi baller eller gummi bein som har knotter på som vil stimulere tannkjøttet når valpen biter på den. Baller blir mye brukt til valper siden de triller av gårde av seg selv vil det holde valpen lengre i gang uten deres engasjement i leken. Baller eller bein man kan putte godbiter i er også en populær slager til alle valper!

- Apportleker, kan være dummys, andre flyteleker eller frisbeer som ofte er populære til retrievere, eller andre apportglade hunder som vil bringe deg leken tilbake. Godbiter og snacks Det er ett overveldende utvalg av snacks og godbiter til hund der ute, med valp spesielt er det noen ting vi alltid tenker på: ingredienser, hardhet, får de til å brekke av biter å svelge. Godbiter kan vi dele opp i kategorier for å gjøre det enklere:

-Treningsgodbiter: Disse skal være små, når du belønner en hund med en godbit så skal hunden spise godbiten i gjerne ett jafs. Grunnen til dette er at 1. Om han bruker lang tid på å tygge godbiten ramler han ut av konteksten på hvorfor han fikk den, og kan resultere i at fokuset forsvinner. 2. Store godbiter gjør spesielt en liten valp mett fort, det kan føre til dårlig mage og at lysten på godbiter forsvinner i treningen. 3. Gir du små godbiter holder fokuset seg oppe ved at han ønsker mer. Små biter, og jo renere innholdsliste med mindre fyllstoff i som korn, ris eller mais jo lengre vil hunden holde seg interessert uten en mage som et full av fyllprodukter. De mest populære treningsbitene på markedet er laget av 100% rent kjøtt som kun er tørket og skåret opp i små terninger som f.eks. Dr.Clauder’s, Anipuro og WOVV. Natures menu snacks og Alpha spirit snacks er også populære treningsgodbiter hos oss.

-Tyggepinner. Alle vet jo at det klør når nye tenner vokser ut, og det kan skape en tyggetrang hos valper. Men dette er ikke eneste grunnen til å bruke tyggepinner, det er aktiviserende, og vanebyggende. Tannhelse er en av de største problemene hos norske eldre hunder, og lære en valp å tygge vil gjøre det enklere å vedlikeholde tenner med den mekaniske tyggingen i en voksen alder (sammen med tannstell).

Når du velger tyggepinner er det ofte ren storfehud som er tørket og presset, det finnes også margbein, tyggelapper, tørkede dyredeler og dental snacks som er laget for både store og små hunder. Når du velger størrelse så er det slik at større pinner brukes lengre tid på. Alle valper og voksne hunder bør selvfølgelig holdes under oppsyn når de får tyggepinner. Spesielt valper til du lærer å kjenne din hund og dens tyggevaner.

-Snacks. Andre typer godbiter som er populære er tørket kjøtt i form av filéter, strips, coins og så videre. Mykere dental stixs, hundekjeks, tørrfisk eller andre større godbiter som f.eks. frysetørkede godbiter. Disse brukes gjerne som ekstra kos og ros, kan brukes i alle settinger det det ikke kreves at hunden spiser fort eller sakte. Her med en valp er det viktig å se på innholdslisten, inneholder den lite kjøtt og mye tilsetninger er den trolig veldig dårlig næringsmessig, og kan føre til dårlig mage eller over lengre periode overvekt.

Valg av fôr
Henter du din nye bestevenn hos en oppdretter, så får du ofte med en valpepakke som inkluderer en liten pose med tørrfôret valpen er vant med. Vi vil selvfølgelig anbefale deg å lytte til din oppdretter, som kjenner din valp, og din rase best. Likevel kan det skje at man ønsker å bytte merke av ulike grunner (tilgjengelighet, pris, mengde avføring, mangel på appetitt) eller at du rett og slett ikke har en oppdretter eller noe formening om tørrfôr. Det er lurt å gjøre seg kjent med hva valpen har spist, for en valps tarmsystem er fremdeles under utvikling, og selv de minste endringer kan føre til en ustabil mage som kan vedvare lenge. Derfor er det lurt å ha som utgangspunkt å bruke det valpen er vandt med, i det minste over en periode. Skal du bytte fôr anbefales det på det sterkeste at fôret blandes ut med det valpen er vandt med over en eller to uker som en rolig overgang.

Hunder er som mennesker veldig forskjellige, om din fungerer kjempe bra på noe, kan det være at naboens hund ikke fungerer på det i det hele tatt. Vi er opptatt av ernæring og hundens biologiske behov. Med fine innholdslister menes det: mye kjøtt, både ferskt eller tørket, gjerne første ingrediens, lite unødvendig fyllstoff som f.eks. hvete, mais eller annen overdreven bruk av korn. Lite kunstige tilsetningsstoffer viser gjerne til at sammensetningen er naturlig rik på vitaminer og mineraler som hunden trenger fra ingrediensene som er brukt.

Er man litt observant på innholdslister kan man enkelt prøve seg fram til det som passer best for deg og din valp, både prismessig, tilgjengelighet og type proteinkilde. Valper bør spise fôr som er laget for hunder i vekst i 1-2 år. Små raser er ferdig utvokst tidligere, så da holder det som regel med valpefôr i omtrent 1 år. Mellomstore og store raser bruker betydelig lengre tid, da spesielt på muskel bygging og vil trenge den spesielle dietten i omtrent 1,5-2 år. Gigant raser eller andre store og tunge raser som ofte har problemer med ledd og bein er spesielt viktig at får valpefôr beregnet til store raser.

Pelspleie
Når du velger rase, er pelspleie og tiden du er villig til å bruke på dette en viktig faktor på valg av hund. Men uansett rase kreves det kloklipp, ett bad i ny og ne, og børsting. Så en god klotang, en mild shampo uten såpe i (gjerne en valpe shampo), og en enkel børste noe man må ha. Har du en rase som skal nappes er det lurt å ha en shampo for stri pels. Har du en rase med lengre pels kan det være lurt å ta med en stålkam som man bruker for å børste ut floker med, og en god balsam.

Har du først valgt en rase som har «hår» som må klippes, har vi en rekke klippemaskiner og sakser som vil hjelpe deg med jobben. Er du usikker på produkter rundt din hunds pels, anbefaler vi å ta kontakt med din oppdretter, eller kontakte oss så hjelper vi deg gjerne. Halsbånd, sele og leiebånd.

Ett spørsmål vi møter ofte, er trenger vi sele eller halsbånd? Ja, takk begge deler. Ett halsbånd er noe som er lurt å ha på valpen hele dagen uavhengig om dere er inne eller ute. Må den plutselig på do har du ikke tid å starte å få på en sele, da er det greit med ett halsbånd som du klikker leiebåndet på med en gang å løper ut. Ett halsbånd kan også være nyttig med å henge ett ID merke på, med ditt telefonnummer på. Er uhellet først ute, det kan være at valpen kom seg ut døren, kom seg løs på tur, hoppet ut av bilen eller mange andre senarioer så er det greit at finner får tak i deg med en gang. Særlig når valpen kommer i «tenårene» som er rundt 6 mnd alderen, kan ting være fryktelig interessante og grenser testes.

Sele anbefaler vi når valpen begynner å utforske mer, liker å løpe eller kanskje dere har barn som skal være sammen med den. Ved å bruke en sele skåner dere hundens nakke mot rykk. Sele er noe vi bruker på voksne hunder når vi går lengre turer, for rett belastning og komfort. Likevel anbefales det å bruke halsbånd når man trener på å gå fint, men en sele vil gjøre leke stunden i hagen eller skogsturen mer behagelig for en valp. Når du velger leiebånd, er lengde viktig. Du ønsker ikke å fotfølge en valp som skal lære seg å gå på do.

Ett leiebånd med litt lengde på 1,8-3m lar valpen utforske litt mer, og kan gjøre gåturene når den er litt eldre mer behagelige. Kortere bånd som 1-1,5m er fine til trening, gå fint eller byturer der du trenger god kontroll. Når hunden omsider er voksen å klar for å dra på tur, kan ett strikkobbel gjøre fjellturen, joggeturen eller gåturen mer behagelig for begge parter.

 

10 months ago
2952 view(s)
Copyright © 2013-2017 Magento, Inc. All rights reserved.